Als er binnenkort mensen bij je komen eten, wil je uiteraard een heerlijk gerecht op tafel zetten. Wil je er ook een wijntje bij serveren? Dan is het belangrijk om de juiste keuzes te maken. Helaas is dit vaak makkelijker gezegd dan gedaan, want het aanbod wijn is ontzettend groot. Om het je makkelijker te maken, helpen wij je in deze tekst om een goede wijn-spijscombinatie te vinden.
De basissmaken van wijn
Voordat je op zoek gaat naar een lekkere wijn voor bij het eten, is het handig om de basissmaken van wijn te weten. Het wordt zo namelijk een stuk makkelijker om de juiste combinaties te maken. Om het overzichtelijk te houden, lichten we de verschillende wijnsoorten hieronder uit. We hebben ze per smaak geclusterd, zodat het nog makkelijker wordt.
– Rode wijn: smaakt vaak bitter door het hoge(re) tanninegehalte en soms ook zuur. Bevat over het algemeen weinig tot geen suikers.
– Witte wijn, rosé en mousserende wijn: bevat meer zuren en suikers dan rode wijn, maar bijna geen tannines.
– Zoete wijn: heeft meer suikers en soms ook wat zuren, maar (bijna) geen tannines.
Contrasterend of comprimerend?
Nu je de basissmaken weet, wordt het tijd om je op het gerecht te focussen. Vraag jezelf eerst af of de wijn contrasterend of comprimerend moet zijn. Bij contrasterend kies je voor een wijn waarvan de smaak tegenover de smaak van het eten staat. Vet en zuur, vet en bitter, pittig en zoet, zout en pittig en zout en zoet zijn hier voorbeelden van. Een comprimerende wijn versterkt de smaken van de ingrediënten juist.
Staat er een pikant gerecht op het menu, bijvoorbeeld uit de Aziatische keuken en wil je dat de smaken contrasteren? Serveer hier dan het liefst een wijn met veel aroma’s en een zoetje bij, zoals een Gewürztraminer of Riesling. Bij rood vlees of wild kun je prima een glaasje Amarone wijn of andere bittere wijn inschenken. Staat er een frisse salade op het menu en wil je dat de smaak hiervan comprimeert met de wijn? Serveer er dan een glaasje Sauvignon Blanc bij.
Houd rekening met de wijnstijl
Als je bepaald hebt welke wijn het lekkerst smaakt bij je gerecht, ben je er nog niet. De ene wijn is namelijk de andere niet. Zo wordt er bijvoorbeeld onderscheid gemaakt tussen licht en vol. Ben je op zoek naar een rode wijn? Dan moet je weten dat Pinot Noir bijvoorbeeld lichter is dan Chianti. Bij witte wijnen wordt er ook onderscheid gemaakt tussen licht en vol. Zo is Chardonnay bijvoorbeeld een stuk voller dan Riesling.
Proef de wijn in combinatie met het eten
Wil je zeker weten dat een wijn lekker smaakt bij het gerecht dat je maakt? Dan kun je het beste zelf proeven. Neem een klein hapje van het eten en tegelijkertijd een slok wijn. Het moet niet alleen lekker smaken, maar de smaken moeten ook met elkaar in balans zijn. Als dit niet het geval is, kun je nog snel een nieuwe wijn kopen.