Als je in verwachting bent van je kind, dan heb je te maken met diverse symptomen. Zo zijn er symptomen waardoor je kunt merken dat het gaat om een zwangerschap. De eerste weken van je zwangerschap zitten boordevol met symptomen, waardoor je door kunt hebben dat je zwanger bent. Toch zijn ze lastig te herkennen, omdat ze ook erg lijken op de klachten van menstruatie. Daarnaast is het voor iedere vrouw ook anders wat ze voelen en wanneer de symptomen beginnen. Zo kan het zijn dat je al vanaf vier weken al wat voelt, of juist pas bij zes weken. Hieronder lees je welke symptomen jij kunt herkennen.
Meest voorkomende vroege symptomen bij zwangerschap
Om te beginnen is het goed om te kijken wat de meest voorkomende symptomen zijn in een vroeg stadium van de zwangerschap. Je kunt al snel merken dat je zwanger kunt zijn, als je bijvoorbeeld niet ongesteld wordt. Dit is een van de meest voorkomende symptomen bij een zwangerschap. Daarnaast kan je ook last krijgen van vermoeidheid, kun je misselijk worden vanaf ongeveer week vijf en krijg je last van gespannen en gevoelige borsten. Naast dat je hier last van kan hebben, kan het zich ook op andere manieren uiten. Zo kun je bijvoorbeeld last krijgen van stemmingswisselingen, kan het zijn dat je vaker naar het toilet moet en kan het zijn dat je geur of smaak verandert. Dit zijn allemaal symptomen die je op kunt merken als je ongeveer vier of vijf weken zwanger bent.
Minder bekende symptomen in de eerste weken
Bovenstaande symptomen kunnen je al best bekend in de oren klinken. Deze symptomen zijn ook bij de meesten bekend. Minder bekende symptomen die je zou kunnen opmerken in de eerste weken van je zwangerschap is dat je last krijgt van innestelingsbloed. Dit is licht bloedverlies dat plaatsvindt in ongeveer week vier of vijf van je zwangerschap. Daarnaast kunnen ook je darmen op hol zijn. Zo kan je een opgeblazen gevoel hebben in je buik en kan het zijn dat je last hebt van obstipatie.
Een ander kwaaltje waar niet vaak over gesproken wordt is het gevoel van lichte hoofdpijn en duizeligheid. Dit kan zijn als je actief bezig bent, maar ook als je al lekker op de bank lag. Mocht je dagelijks je temperatuur meten, dan kan het je ook opvallen dat je basale lichaamstemperatuur omhoog is gegaan als je zwanger bent. Ook dit kan een kwaaltje zijn.
Zwangerschapssymptomen bij vijf en zes weken zwangerschap
Als je rond de vijf of zes weken zwanger bent, dan is het goed om te kijken waar je last van kunt hebben. Er zijn namelijk veel kwaaltjes die je op kan merken bij jezelf, zeker vanaf de vijf weken. Zo kun je opmerken dat je last begint te krijgen van je borsten, kan het zijn dat je vermoeidheid steeds meer begint op te vallen of dat je last krijgt van beginnende misselijkheid.
Mocht je een weekje verder zijn in de zwangerschap, dus zes weken zwanger zijn, dan worden de symptomen een stuk intenser dan in week vijf. Zo kan de misselijkheid enorm toenemen, kan het zijn dat je een stuk gevoeliger bent voor bepaalde geuren en smaken en kan het zijn dat je enorm veel last krijgt van stemmingswisselingen. Mocht je nog helemaal geen last hebben van kwaaltjes? Geen zorgen, ieder lichaam is anders en iedereen kan het op een andere manier voelen.
Wanneer zwangerschapstest doen?
Als je denkt dat je zwanger bent, dan is het natuurlijk van belang om hier zekerheid voor te krijgen. Daarom is het goed als je een zwangerschapstest gaat doen, zodat je zonder problemen kunt achterhalen of je zwanger bent. Wel is het goed om dit op het juiste moment te doen. Mocht je een vroege zwangerschapstest willen doen, dan moet je deze doen vijf dagen voor je verwachte menstruatie voor een betrouwbaar resultaat. Doe een zwangerschapstest met ochtendurine. Hierin zit namelijk veel meer van het stof hCG, wat je lijf aanmaakt als je zwanger bent.